maandag 28 juni 2010

Conversie Microsoft CRM 3.0 naar CRM 4.0


 

Voor de continuïteit is het essentieel dat de ondernemer op zijn relatiegegevens kan vertrouwen en de gegevens voor een langere tijd gewaarborgd blijven.
De systemen worden steeds geavanceerder en nieuwere versies bieden meer functionaliteit, dus is het logisch dat bedrijven voortdurend hun ICT omgeving vernieuwen.
In de meeste gevallen gebeurt dat stapsgewijs, echter gaat de ontwikkeling zo snel dat ondernemers het upgraden liever even uitstellen.
Applicaties worden beïnvloed door andere applicaties in de werkomgeving, zodat het technisch niet altijd eenvoudig is om te upgraden.

Voor Adviesbureau Hilgers uit Melissant heb ik als AACM een succesvolle conversie van Microsoft Dynamics CRM 3.0 naar Microsoft Dynamics CRM 4.0 uitgevoerd. Niet zo spannend toch, maar wel als je vanuit een Small Business Server 2003 R2 omgeving met SQL server 2000 wilt migreren naar Small Business Server 2008 premium waarbij CRM 4.0 draait op een SQL server 2008.
Sinds enige tijd werk is samen met System Care ICT uit Veenendaal, die gespecialiseerd is in Microsoft Dynamics NAV. Samen bieden wij ondernemers een breed pakket aan Microsoft Business Solutions aan en hebben zo Adviesbureau Hilgers snel verder kunnen helpen.


 

De moeilijkheidsgraad lag in de diversheid van de verschillende versies in de serveromgeving. Het oude CRM 3.0 systeem draaide op een SBS 2003 R2 server en wel op een SQL 2000 server. Op die server waren diverse andere SQL server oplossingen geïnstalleerd en dan wordt het lastig om rechtstreeks te migreren van SQL server 2000 naar SQL server 2008, ofwel dat is niet mogelijk.
Dat kan alleen in stappen.



 
 


 

Virtuele omgeving
Bij de start van de conversie waren er twee omgevingen.

De oude SBS 2003 R2 server en een nieuwe, inmiddels in gebruikzijnde SBS 2008 premium omgeving. Een rechtstreekse conversie is niet mogelijk en upgraden van de SBS 2003 server bleek technisch teveel problemen op te leveren.
Omdat te omzeilen gekozen om de conversie van CRM 3.0 naar CRM 4.0 in een virtuele omgeving uit te voeren.

In de virtuele omgeving eerst een Small Business Server 2003 R2 aangemaakt en geconfigureerd.

Stappen conversie

  • Eerst een werkbare en vergelijkbare omgeving gebouwd die overeenkomt met de oude situatie. SBS 2003 R2 met daarop SQL server 2000 en CRM 3.0.
    Een rechtstreekse restore naar een SQL 2005 omgeving leverde problemen op en wilde er ook zeker van zijn dat de CRM omgeving vergelijkbaar was.

  • Van CRM 3.0 oude serveromgeving een back-up gemaakt en door middel van een restore in de virtuele omgeving geplaatst. Dus in de SQL 2000 omgeving.
    Getest of dat de omgeving overeenkwam en vervolgens detach van de _MSCRM en _METABASE databases.

  • Een nieuwe virtuele omgeving SBS 2003 R2 aangemaakt en daarop SQL server 2005 geïnstalleerd. De databases door middel van "Attach" gekoppeld binnen de SQL server 2005.

  • Met behulp van een redeployment een nieuwe organisatie unit aangemaakt, inclusief de gebruikers.

  • CRM 3.0 geïnstalleerd op de aangemaakte organisatie unit en databases.
    Het resultaat, een werkbare CRM 3.0 omgeving op basis van SQL server 2005.

  • Vervolgens een upgrade van CRM 3.0 naar CRM 4.0 uitgevoerd.
    Het resultaat, een werkbare CRM 4.0 omgeving op basis van SQL server 2005.

  • Back-up gemaakt van de _MSCRM en _CONFIG databases in de virtuele omgeving.

  • In de live omgeving op de Small Business Server 2008 premium, waarop reeds
    SQL server 2008 en CRM 4.0 geïnstalleerd was, een restore gedaan van de databases uit de virtuele omgeving.

  • Afsluitend een redeployment gedaan van CRM 4.0 naar CRM 4.0 in de 2008 omgeving

Het eindresultaat is een prima werkend Microsoft Dynamics CRM 4.0 systeem, met de voordelen van de SBS 2008 premium server en SQL server 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Web Analytics